Снимка: Михаил Евстафьев, уикипедияКомандващият босненската сръбска армия по време на войната

...
Снимка: Михаил Евстафьев, уикипедияКомандващият босненската сръбска армия по време на войната
Коментари Харесай

Ратко Младич пред Трибунала в Хага: Работих честно и законно

Снимка: Михаил Евстафьев, уикипедия

Командващият босненската сръбска войска по време на войната през 90-те години Ратко Младич, съден от интернационалното правораздаване за геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството, се обърна към съда в края на вчерашното съвещание и отхвърли виновността за закононарушенията, за които е съден, оповестява сръбският щемпел, представен от Българска телеграфна агенция.

" Дали виновността на Ратко Младич е, че не разреши на усташите да хвърлят сръбски деца в ямите като по времето на Ясеновац ", запита той в обръщението си.

" Свидетел съм на доста събития и случаи по време на тази война. Бях цел и на НАТО и не се обиждайте, само че този арбитражен съд, за който имам негативно мнение, е чадо на западните сили ", сподели той.

Адвокатите на Младич желаеха от Апелативната камара да оправдае Младич по обвиняването в геноцид в Сребреница, за което бе наказан на пожизнен затвор на първа инстанция, като се мотивираха, че виновността му не била потвърдена. Защитата не отхвърли, че " избран брой " босненски мюсюлмани в Сребреница са били убити, само че съобщи, че тези убийства са били последица от " възмездие " и не са били осъществени по заповед на Младич и той не е участвал на убийствата.

Прокурорите на собствен ред желаеха Младич да бъде наказан за геноцид и в общините Фоча, Котор варош, Ключ, Приедор, Сански мост и Власеница.

" Прав ли беше трибуналът на първа инстанция да ме осъди на пожизнен затвор? Не беше прав. Защо? Те са в спор на ползи, защитаваха не истината, а Холандия и холандския батальон /който отговаряше за отбраната на Сребреница - бел.ред./

Със мощен глас, само че забавено, Младич съобщи, че не пази себе си, а " сръбския народ, който е на доста прохладно място ".

" Аз съм човек, който цялостен живот е бил професионален боец. Работих почтено и в мир, и във война, според законите на моята страна, която бе разрушена от НАТО ", сподели той. " Не съм това, което казахте за мене. Не си коства, госпожо, да оправдавате това чадо НАТО ", сподели Младич, наричайки и съда " чадо на НАТО ".

За Сребреница сподели, че е " ключ към тези събития ", и разказа по какъв начин след рухването на анклава през юли 1995 година мюсюлмански боец стрелял против него, само че не го улучил. Младич сподели, че не е дал отговор на нападението и не е разрешил да защитата си да го направи, тъй като боецът имал жилетка на умиротворителните сили на Организация на обединените нации ЮНПРОФОР.

" Съдбата ме докара да пазя страната си СФРЮ, която вие, западните силоваци, разбихте благодарение на Ватикана и онази мафия от Германия ", сподели Младич.

С нараснал глас той съобщи, че " Не Ратко Младич започна войната, не той направи проект за нахлуване против Югославия ".

Младич изиска да приказва половин час, вместо избраните 10 минути, и бе пресечен, след което думите му отекнаха в правосъдната зала. " Народът ще чуе какво приказва Ратко, жив съм и здрав до момента в който ги има нашият народ и племе ", извика той.

Във вторник и сряда се състояха чуванията пред Апелативната камара на Механизма за наказателните съдилища за военните закононарушения в някогашна Югославия в Хага в процеса на Ратко Младич. Във връзка с пандемията от ковид някои съдии участваха в съвещанието посредством видеовръзка. Всички присъстващи в залата на съда бяха с маски.

Окончателната присъда се чака след няколко месеца.

През 2017 година трибуналът откри Младич за отговорен за геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството и го осъди на пожизнен затвор.

Сред най-тежките закононарушения, в които бе упрекнат генералът, са обсадата и продължителният обстрел на Сараево, нечовешкото отношение към пандизчии в пленническите лагери и държането на чиновници на Организация на обединените нации като заложници. Младич бе наказан и за геноцид в Сребреница, където през 1995 година водените от него босненски сръбски сили избиха към 8000 мюсюлмански мъже и момчета.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР